Muun elämän kiireet ovat olleet syynä blogihiljaisuuteen, mutta  kohta on aikaa taas muuhunkin. Sitten viime postauksen talvi on vaihtunut kevääksi. Myös koiraharrastusrintamalla kevään myötä järjestetään erilaisia tapahtumia; varma kevään merkki on match showt. Mikä sitten on match show ja miksi niitä järjestetään.

Match show tai mätsäri on leikkimielinen koiranäyttely. Tapahtumat ovat epävirallisia ja luokkajaot poikkeavat virallisista näyttelyistä. Usein match shown järjestäjänä toimii joku yhdistys; tuotot voidaan lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tai sitten ne menevät järjestävän yhdistyksen toiminnan rahoittamiseen. Match showlla ei ole ole olemassa varsinaisia sääntöjä, vaan järjestäjä viime kädessä päättää luokkajaot ja kehien kulun. Tiettyjä vakiintuneita käytäntöjä vuosien varrella on tullut käyttöön ja esittelen tässä yleisesti käytössä olevan mallin.

Miksi mätsäreissä käydään?
Match showt ovat hyviä tilaisuuksia sosiaalistaa nuorta koiraa; yleensä paikalla on useita eri näköisiä koiria ja paljon ihmisiä. Useat käyvät mätsäreissä harjoittelemassa kehäkäyttäytymistä virallisia näyttelyitä varten. Toki osalle mätsärit ovat hauska harrastus.

Mistä saan tiedon mätsäreistä?
Nykyään useat match show järjestäjät ilmoittavat tapahtumista netissä. Esimerkiksi Koirat.com:in tapahtumakalenterista löydät mätsäri-ilmoituksia, myös Facebookissa on useita match show ryhmiä.
Joskus kuitenkin mätsärimainoksen voi bongata vaikka kaupan tai koirapuiston ilmoitustaululta. Mainos kannattaa lukea huolella läpi ja siitä pitäisi ilmetä ainakin seuraavat asiat: tapahtumapaikka, aika, onko ilmoittautuminen paikan päällä vai etukäteen, hinta, luokkajako, järjestäjä  ja usein myös tuomarit kerrotaan mainoksessa.

Luokkajaot
Usein mätsärissä on seuraavat luokat: pennut (voi olla jaettu vielä pieniin ja isoihin, yläikäraja yleensä 9 kk tai 12 kk), pienet aikuiset (alle 40 cm / pöytärodut), isot aikuiset (yli 40 cm / maassa esitettävät). Näiden lisäksi usein on myös omat luokat veteraaneille (8v ->) ja x-rotuisille. Lisäksi mätsäreissä voi olla luokkia, joissa ei niinkään katsota koiraa, vaan  kilpaillaan kuka esittää koiransa parhaiten: lapsi ja koira, junior handler (10-17 -vuotiaat) ja senior handler (18 v ->). Lapsille voi olla myös lapsi & lelukoira -luokka, jossa perheen pienimmät tulevat kehään koiralelunsa kanssa. Nämä ovat yleisimmät luokat, mutta järjestäjät saattavat keksiä muitakin luokkia.

myy1_erkkaris05032016.jpg

Mitä match showssa tapahtuu?
Kun saavut tapahtumapaikalle, etsi ensin ilmoittautumispiste. Ilmoittautuessa kirjataan koirakon tiedot ylös, tarkastetaan rokotustodistukset, otetaan vastaan ilmoittautumismaksu (yleensä vain käteinen käy) ja annetaan numerolappu osallistujalle. Joskus mätsäreissä on ennakkoilmoittautuminen (esim. tilan ahtauden takia) ja silloin maksu voidaan pyytää maksamaan tilille.

Kun ilmoittautuminen on saatu suoritettua kunnialla, voikin siirtyä oman kehän läheisyyteen odottelemaan kehien alkamista. Usein kehissä on opasteet, mutta jos olet epävarma, mikä on oikea kehä, kysy järjestäjiltä mikä on teidän kehänne.

Kuten aiemmin jo mainitsin kehien kulku on riippuvainen siitä, miten järjestäjä asian haluaa hoitaa, mutta usein mennään kaavalla, josta kerron seuraavaksi. Kun kehät alkavat kehäsihteeri kutsuu koirat numeroiden perusteella kehään kaksi kerrallaan. Kehään saavuttuaan, koiran tulisi seistä ja sitten tuomari yleensä haluaa nähdä koirien liikkeet liikuttamalla koiria ympyrän muodossa. Koiraa liikuttaessa muista pitää koira tuomarin puolella, jotta hän näkee koiran liikkeet. Tämän jälkeen on yksilöarvostelu. Pienet koirat tutkitaan yleensä pöydällä ja isot koirat tutkitaan maassa. Tuomari yleensä tutkii koiran kopeloimalla ja purenta katsotaan myös. Tämän jälkeen tuomari haluaa vielä nähdä koiran liikkeet. Usein pyydetään menemään edestakaisin, kolmio tai ympyrä. Jollet ole varma miten liikkeet tulisi tehdä, kannattaa kysyä neuvoa. Tämän jälkeen toinen koirista tulee arvosteluun ja jo arvosteltu koira odottaa kehässä. Kun molemmat koirat on arvosteltu jaetaan nauhat (yleensä punainen ja sininen). Punainen nauha on yleensä parempi kuin sininen, mutta molemmat koirat jatkavat vielä kilpailua.

Kun kaikki luokkaan ilmoitetut koirat on arvosteltu on vuorossa nauhakehät; punaisen nauhan saaneille omansa ja sinisen nauhan saaneille omansa. Tässä kehässä tuomari vielä katsoo ja mahdollisesti liikuttaa koiria ennen kuin päättää ketkä saavat jatkaa. Jos luokassa on paljon koiria tuomari saattaa ensin ottaa osan jatkoon ja vielä niitä katsella ja liikuttaa ennen lopullista sijoittamista. Kun tuomari on päättänyt järjestyksen, hän sijoittaa koirat (1-4). Luokan voittanut koira jatkaa vielä kilpailua, muiden kilpailu on ohi ja voi lähteä kotiin. Luokkavoittajat jäävät odottamaan kisan loppuhuipentumaa BIS-kilpailua. Kun kaikki luokat on saatu päätökseen on vuorossa BIS-kisa, jossa valitaan koko match shown kaunein koira (BIS = Best In Show). Usein loppukilpailussa on useampi tuomari ja he käyvät vielä koirat läpi ja liikuttavat niitä ennen päätöksen tekoa. Myös BIS-kilpailussa sijoitetaan  4 koiraa ja voittaja on sitten koko match shown voittaja.

taru15052016.jpg

Muistilista mitä mukaan mätsäriin
*koiran rokotustodistus
*lompakko (vähintään ilmoittautumismaksun verran rahaa)
*koiralle harja, kampa tms. rodusta riippuen
*näyttelyhihna (ei fleksiä)
*hakaneula numerolapun kiinnitystä varten
*nameja koiralle
* vettä & vesikuppi
*pyyhe (joko koiran kuivaamiseen tai alustaksi)
*iloinen mieli :)

Tässä nyt pääpiirteittäin mitä mätsärissä tapahtuu, toivottavasti postauksesta on iloa ja hyötyä.