Päivä oli 9.6.2005 kun pieni lapinkoiran penikka saapui sulostuttamaan elämääni. Tuo suloinen reipas koiran alku osoittautui pian puuhakkaaksi rämäpääksi. Virtaa ja vauhtia piisasi. Nuorena Enja maisteli monenlaisia esineitä, jostain kumman syystä se oli mieltynyt erityisesti johtoihin. Eli aikas monta kännykänlaturia, imurin ja telkkarin johto ainakin kohtasivat loppunsa Enjan hampaissa. Onneksi koiratkin aikuistuvat ja Enja lopetti tuhoamisen noin puolentoista vuoden iässä. Tämän jälkeen satunnaiset tuhot ovat lähinnä kohdistuneet Enjan suureen intohimoon ruokaan.

enja21022014c.jpg
Enja vauhdissa

Enjan hankin harrastuskoiraksi ja sen kanssa onkin koettu monenmoisia hetkiä. Niin suuria pettymyksiä kuin isoja ilojakin. Ennen kaikkea Enja on opettanut minulle paljon koirien kouluttamisesta. Agilityn aloitimme kesällä 2007 ja ura jatkui vuoden 2014 loppuun. Enja on ohjaajapehmeä koira ja paineistuu, kun jännitän. Niinpä kisaaminen on meille alusta asti ollut haastavaa. Alkuaikojen kisoissa Enja teki oikeastaan kaikkea muuta kuin suoritti esteitä. Se katseli yleisöä, taivaalle tai haisteli maata. Nyt myöhemmin tiedän syyn käytökselle; Enja paineistui, kun jännitin ja alkoi tekemään sijaistoimintoja. Oli aika jolloin mietin, ettei Enjasta olisi kisakoiraksi. Treeneissä se kuitenkin toimi ja harrastusta jatkettiin. Kisaaminen kuitenkin minua kiinnosti ja päätinkin, että mennään kisaamaan, sillä kisatilannetta on muuten vaikea harjoitella. Eli vuonna 2011 aloin kisaamaan ilman mitään tulostavoitteita; ainoana tavoitteena, että Enjallakin olisi kivaa kisaradoilla. Aktiivinen kisaaminen auttoi ja tuloksiakin alkoi tulemaan. Valitettavasti vain Enja oli kovin hidas ja ihanneaikoihin emme päässeet. Loppuvuonna 2013 Enjan vauhti oli parantunut, mutta harmillisesti radalla tuli muita virheitä. Parhaat tulokset meille on tullut, kun olen radalla ottanut päämääräksi vain pitää hauskaa ja tällä tavoin saimmekin kaksi luvaa. Olin jo aiemmin päättänyt, että vuosi 2014 on Enjan viimeinen kisavuosi, mutta terveyssyistä johtuen kisasimme viimeiset kisamme 13.9.2014. Tulokset eivät kovin kummoisia olleet (yliaika vitonen + hylky), mutta koiralla oli mukavaa radalla ja se oli tärkeintä.

voittajat06012014.jpg
Enjan kanssa ykköspallilla 6.1.2014. Eipä nolla ollut kaukana tällöinkään...

Enjan kanssa on treenattu myös tokoa ja nykyään sen harrastuksena on rally-toko. Rally-tokoa lähdimme kokeilemaan eläkeläislajina ja tavoitteena oli läpäistä alokasluokka ja saada koulari. Tämä tavoite täyttyi yllättävän helposti, sillä kävimme kolmessa kisassa saaden kolme hyväksyttä ja koulutustunnuksen RTK1. Nyt olisi haasteena avoin luokka. Voi olla, ettei ohjaalla ole riittävästi motivaatiota. Kerran kävimme jo kisaamista avossa kokeilemassa, mutta penkin allehan se meni.

Enja on ollut minulle harrastusten parissa tärkeä kaveri ja toivottavasti meillä on vielä monta yhteistä vuotta edessä, vaikka harrastukset nyt iän ovat vähentyneetkin.