Olen monesti miettinyt koiran elinkaarta ja  koiran parasta ikää, niinpä päätin tehdä postauksen, jossa pohditaan koiran elämää ikäkausien valossa.

Koirat elävät keskimäärin noin 12 vuotta. Kuitenkin ihmisikään verrattuna keskiverto koiranelämä on lyhyt. Varsinkin nyt kun omat koirani alkavat olla iäkkäitä, niin eipä sitä voi olla miettimättä, että yhteistä aikaa ei enää välttämättä ole kovin paljoa jäljellä. Oikeastaan olen hiukan kateellinen koirille,  sillä ne eivät osaa murehtia elämän katoavaisuutta, vaan elävät hetkessä. Ehkä me ihmiset voisimme tässä ottaa oppia koirista ja elää hetki kerrallaan.

Kun koiranpentu syntyy maailmaan, se on pieni sokea avuton pötkylä. Ei kuitenkaan mene montaa viikkoa, kun silmät aukeavat ja otetaan haipuilevia askeleita. Pötkylä alkaa jo muistuttaa enemmän koiraa. Seitsemänviikkoisena pennut ovat jo melkoisia riiviöitä ja sisarusten kanssa painitaan ja tutustutaan ympäristöön. Sitten seuraakin koiranpennun isoin elämänmuutos eli muutto omaan kotiin. Ei ole yhtään ihme, jos pieni pentu itkee emänsä ja sisarustensa perään.

Koiranpennut ovat söpöjä, ehkäpä siksi, että ulkomuoto saisi meidän antamaan anteeksi pienen riiviön toilailut. Itse kehotan koiranpennun ottaneita ottamaan paljon kuvia pennusta, sillä aika kuluu nopeasti ja söpö pentu onkin vaihtunut honkkeliksi murkuksi. Myöhemmin on mukava katsella miltä se koira näyttikään pentuna.

myyruohikossa3.jpg
Myy pentuna

Tosiaan tietyssä vaiheessa saattaa ihmetellä, kuka on käynyt viemässä sen suloisen pennun ja tuonut tilalle  murrosikäisen hirviön. Tässä iässä tyypillisesti kokeillaan rajoja sekä maistellaan erilaisia asioita ja saattaapa jotkut sisustaa asunnon uudelleen - mikä harvemmin on ihmisten mieleen. Toisaalta vuoden ikäinen koira on saavuttanut tietyn virstanpylvään elämässään; matka kohti aikuisuutta on alkanut.

Rodusta riippuen koira aikuistuu jossain kahden-kolmen vuoden tienoilla. Toki osa saattaa olla täysikasvuisia vasta nelivuotiaina. Jos kyseessä on harrastuskoira tämä aika on sen aktiivikautta harrastuksissa. Elo koiran kanssa alkaa tässä vaiheessa olla kohdillaan ja arki sujuu ilman sen suurempia ongelmia. Tämä ikäkausi on mielestäni sitä koiran parasta aikaa. (Tietysti on olemassa koiria, joilla syystä tai toisesta on erilaisia ongelmia, eikä elo kovin seesteistä ole.)

Sitten ajan kuluessa koirassa alkaa näkyä ikääntymisen merkkejä, usein ensimmäiseksi kuono harmaantuu. Veteraanit on hellyyttäviä; paljon elämää nähneitä. Iän myötä aistit heikkenevät ja mahdollisesti fyysinen kuntokin ja saattaapa koirakin dementoitua. Yhteinen aika käy vähiin. Kun koiran elämänlaatu ei enää ole elämisen arvoista, pitäisi ihmisen tehdä ystävälleen viimeinen palvelus ja päästää irti. Vaikka se tuntuu pahalta, niin lopulta aika parantaa haavat ja rakas koiraystävä säilyy muistoissa.

myy1_03052015.jpg
Myy keväällä 2015

Ihanteellisessa tapauksessa koira saa elää pitkän elämän. Kuitenkin elämän kulku on arvaamaton ja kaikille ei suoda pitkää elämää. Niinpä ihmisen pitäisi muistaa nauttia joka hetkestä oman rakkaan karvakaverin kanssa. Elää hetkessä - kuten koiransakin.