Minulta on useamman kerran lenkillä ollessani kysytty kysymyksiä kuten: "Onko nuo kaikki sinun?" tai "Miten ne tulee keskenään toimeen?". Välillä sitä miettii onko se sitten kovin outoa, jos omistaa useamman koiran ja vielä kaikki ovat eri rotua. Toisaalta eipä se ole itsestäänselvää, että koirat tulevat keskenään toimeen rodusta tai roduttomuudesta riippumatta.

Minulla on käynyt uskomattoman hyvä tuuri. Meidän laumamme on nimittäin erittäin toimiva kokoonpano. Laumadynamiikka on tärkeää; jos yksilöiden välillä on turhaa kitkaa, siitä kärsii kaikki, niin koirat kuin ihmiset. Tilanne on erittäin stressaava ja elämänlaatua saastuttava.  Olen siis erittäin iloinen, että meillä koirat elävät sulassa sovussa, vaikkeivät ylimpiä ystäviä välttämättä olekaan.

Jokaisella on oma roolinsa laumassa ja vaikka lähtökohdat ovat samankaltaiset on jokaisella oma suhtautumisensa laumaan. Taru on on hyvin itsekeskeinen koira, se varmasti pärjäisi hyvin ainoana koirana. Tarulle lauma tuntuu olevan vain Tarua varten. Tarun mielestä on mukava painautua kiinni toiseen koiraan, tosin muut eivät sitä arvosta. Enjalla taas on suht' vahva laumavietti ja sille onkin tärkeää pitää lauma kasassa. Toisaalta Enja saa laumasta myös turvaa. Myylläkin tuntuu olevan laumaviettiä, vaikka se onkin itsenäinen. Myylle lauma taitaa merkitä seuraa ja leikkikavereita.

pinkilla_penkilla1.jpg

Laumaelämän toinen puoli on kilpailu omistajan huomiosta. Välillä tulee tilanteita, että vain yksi koira pääsee mukaan ja kyllä se mukaan päässyt on selkeästi iloinen laatuajasta, vaikka kyseessä olisi vain eläinlääkärikäynti. Selkeästi tekee välillä hyvää puuhailla yksitellen koirien kanssa, se parantaa suhdetta omistajaan. Nyt kun meilläkin aktiivinen harrastaminen on vähentynyt, pitäisi aina välillä kuitenkin muistaa ottaa laatuaikaa koirien kanssa yksittäin.

On laumaelämässäkin huonot puolensa; kolmekin koiraa on aikamoinen määrä. Lomalle lähtiessä pitää miettiä minne saa koirat hoitoon; vaikka itse pärjääkin lauman kanssa, ei moni muu pärjääkään ja koirat pitää ripotella eri hoitopaikkoihin. Useampi koira syö enemmän kuin yksi koira ja muutenkin kuluja on enemmän ja tosiaan jokaiselle koiralle pitäisi riittää sitä omaa aikaa.

Mikä sitten on hyvä määrä koiria? Tätä kysymystä olen pohtinut ja se mielestäni riippuu ihan omistajasta; mitä koirilta haluaa ja mihin haluaa sitoutua. Mitä useampi koira, sitä enemmän niiden aktivointi vie aikaa ja jos omistaa useamman harrastuskoiran, vie niiden treenit suurimman osan ajasta. Omalla kohdalla olen todennut, että 2-3 koiraa on se määrä, joka sopii minulle. Kaksi koiraa on ihanteellisin määrä, jos koirat ovat nuoria ja niiden kanssa harrastetaan aktiivisesti. Kuten alussa jo mainitsin nykyinen lauma on onneksi hyvin toimiva ja tällä mennään...